top of page

Pompoensoep met salie

Bijgewerkt op: 15 dec. 2019

Een heerlijke soep voor in de herfst! Een simpele, snelle en lekkere soep. Daar hou ik van! De salieboter maakt de soep echt af qua smaak.


Pompoen en wortel zijn vrij zoet van smaak. Wat ik zelf dan erg lekker vind is het toevoegen van extra groenten die bitter zijn. In deze pompoensoep heb ik witlof toegevoegd. Witlof? Ja zeker. En dit proef je echt niet. Maar je krijgt wel extra groenten binnen, en de soep wordt een tikkeltje minder zoet.




Benodigdheden ( voor 1 liter soep)

  • Ongeveer 1 kg pompoen

  • 1 (grote) wortel

  • 1 stronk witlof

  • 1 ui

  • 3 tenen knoflook

  • olijfolie

  • peper & zout

  • 2 el pompoenpitten (kort geroosterd)

  • +/- 1 liter groentebouillon

  • 40 g roomboter

  • ca. 10 fijngesneden salieblaadjes



Zo maak je het


  1. Was de pompoen. Halveer en verwijder de zaadjes. Snijd de pompoen in blokjes, de wortel in plakjes en de ui en knoflook in kleine stukjes.

  2. Verwarm wat olijfolie in een soeppan en fruit de ui en knoflook in de olie. Voeg de stukjes pompoen en wortel toe en bak even kort mee. Voeg vervolgens de groentebouillon toe en breng aan de kook.

  3. Was en snijd ondertussen de witlof en voeg deze na ongeveer 5 minuten toe. Laat alles voor ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken. Controleer dan of alle groenten gaar zijn.

  4. Haal de pan van het vuur. Pureer alles tot een gladde soep met een staafmixer. (voeg eventueel nog wat extra bouillon toe als de soep te dik is).Voeg naar behoefte nog wat peper en zout toe.

  5. Snijd de salieblaadjes heel fijn. Smelt de roomboter in een pan. Zodra de boter gesmolten is voeg je de gesneden salie er bij. Bak heel kort mee.

  6. Schenk de soep in de kommen. Garneer met de pompoenpitten en schenk de salieboter over de soep.



Opties & variaties:

Voeg wat (plantaardige) room toe voor een extra romige soep.

In plaats van pompoenpitten kan je ook gebakken kastanje champignons in knoflook gebruiken als garnering.





bottom of page