Het vloeibare goud uit de Ayurveda is heel makkelijk zelf te maken! Ideaal om mee te bakken, omdat het een hoog rookpunt heeft en dus niet snel aanbrandt. Daarnaast vind ik het ook heerlijk in havermout (1 theelepeltje), op brood of door de rijst. Het heeft een heerlijke nootachtige smaak die je maaltijd een lekkere boost geeft, maar dat is misschien persoonlijk 😊. En… het is ook nog eens goed voor je spijsvertering!

Het vloeibare goud uit de Ayurveda. Goed voor je spijsvertering en het heeft een heerlijke nootachtige smaak!
Homemade Ghee
Wat heb je nodig?
500 gram ongezouten roomboter (gras gevoerd of biologisch)
Een kookpan met een dikke bodem
Een fijne zeef
Een glazen pot met deksel (500 ml)
Zo maak je het:
Doe de boter in een pan met een dikke bodem. Zet het vuur iets hoger en wacht tot de boter volledig is gesmolten en zachtjes begint te koken. Zet dan het vuur laag en laat het zachtjes sudderen zonder te roeren.
Tijdens dit proces zal er wit schuim ( of witte vlokken) aan de oppervlakte verschijnen. Dit zijn de melkbestanddelen die naar de bodem zakken en uiteindelijk wat donkerder kleuren. Dit is normaal, maar let op dat het niet verbrandt.
De boter krijgt een heerlijke nootachtige geur en wordt goudkleurig. Zodra de boter helder is, is de ghee klaar. Dit duurt ongeveer 15-25 minuten.
Haal de ghee van het vuur en laat het iets afkoelen voordat je het in een glazen pot giet (om te voorkomen dat het glas breekt).
Giet de vloeibare ghee door een fijne zeef in de schone glazen pot.
Laat de ghee volledig afkoelen en sluit de pot goed af. Je zult zien dat de ghee dikker wordt naarmate het afkoelt.
Bewaartip:
Bewaar de ghee in een schone glazen pot en zet deze in je keukenkastje. Het hoeft niet in de koelkast, maar idealiter wel op een donkere, koele plek. Je kunt ghee lang bewaren, maar zorg er wel voor dat je altijd een schone lepel gebruikt om schimmelvorming te voorkomen.
Comentarios