top of page

Geroosterde venkel met tempé

Bijgewerkt op: 15 dec. 2019

Venkel, echt zo’n groente waarvan je soms denkt, wat maak ik hier mee! En dat terwijl het erg lekker is! Vind ik dan ;). Vooral in de zomer erg lekker want het is een groente van dit seizoen.


Regelmatig kook ik iets uit één van de kookboeken van Deliciously Ella. Ik laat mij graag door haar inspireren. Haar puurheid en liefde die ze uitstraalt in hetgeen wat ze doet vind ik fantastisch om te zien. Ze maakt recepten die plant-based zijn. Hoewel ik zelf geen vegan ben, eet ik tegenwoordig wel veel meer plantaardig. Ik denk dat zo’n 80 % van mijn maaltijden vegetarisch zijn en af en toe vegan. De meeste recepten die ik met jullie deel zijn voornamelijk vegetarisch. Met name omdat ik jullie wil inspireren in gerechten waarvan groenten de basis zijn. Uiteraard kan je dan zelf de keuze maak of je er nog vlees of vis bij eet.


De geroosterde venkel, puntpaprika met rijst en tempé vind ik zelf echt heel lekker en smaakvol! Ik maakte hem vorige week samen met mijn collega Marjolein van Munt en Marjolein.


Tempé

Tempé is net als tofu gemaakt van sojabonen en is daarmee een product gemaakt van peulvruchten. Het voordeel van tempé vind ik dat het bestaat uit gefermenteerde sojabonen en daardoor gemakkelijker te verteren is. Het heeft een relatief hoog gehalte aan eiwitten en is een prima plantaardige bron van eiwit. Combineer je tempé (peulvrucht) met een graan, dan heb je bovendien een volwaardig eiwit. Het is wel noodzakelijk de tempé lekker te kruiden. Voor dit recept maakte ik een marinade van olijfolie met tamari, knoflook, koriander en komijn. Als ik de tijd heb, dan marineer ik de tempé een aantal uur of zelfs de avond van de voren zodat ze smaken goed intrekken.Ingrediënten voor 4 personen

 • 2 flinke venkelknollen (zo’n 500 gram)

 • 2 puntpaprika’s

 • 1 ui

 • half bosje verse koriander en / of peterselie

 • 1 rijpe avocado

 • 2 el (geroosterd) sesamzaad

 • 175 gram zilvervliesrijst

 • Voor de dressing: 4 knoflooktenen 4 el olijfolie 2 tl tamari 2 tl appelciderazijnBereidingswijze

 1. Kook de zilvervliesrijst volgens de gebruiksaanwijzing in wat zout of bouillonpoeder.

 2. Verwarm de oven voor op 200 graden °C (heteluchtoven op 180 graden °C).

 3. Snijd de venkel in kleine stukjes, de paprika in reepjes en de ui in ringen.

 4. Doe alles op een bakplaat, besprenkel de groenten met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Rooster de groenten in 15 – 20 minuten. Doe de laatste 10 minuten de knoflooktenen erbij.

 5. Laat de rijst en groenten iets afkoelen. Hak ondertussen de koriander fijn; schil de avocado en snijd deze in stukjes.

 6. Meng de geroosterde groenten samen met de avocado en sesamzaadjes door de rijst.

 7. Prak de geroosterde knoflook en meng deze met de andere ingrediënten voor de dressing en meng de dressing door de rijst en groenten. Strooi er tot slot de koriander en / of peterselie over. Serveer met gebakken tempé.


Bereiding tempé

 • 250 gram tempé

 • 3 el olijfolie

 • 2 tl tamari

 • 1 teen knoflook, geperst

 • 1 tl komijnpoeder

 • 1 tl korianderpoeder

 • evt. stukje geraspte verse gember


 1. Snijd de tempé in kleine blokjes.

 2. Meng de ingrediënten voor de marinade en schep deze door de tempé blokjes. Het lekkerst is om de tempé van te voren te marineren en weg te zetten in de koelkast zodat de smaak lekker in de tempé kan trekken.

 3. Verhit een eetlepel (neutrale) kokosolie in een koekenpan en bak de blokjes bruin totdat ze een beetje krokant zijn.
Eet smakelijk!


Liefs Kimberley

Comments


bottom of page