Winterse groentetaart

Dit is echt zo'n makkelijk recept! En zó lekker en zó smeuïg...Ik ben er dol op :)

Ideaal voor als (meeneem) lunch, avondeten of voor tijdens borrels of feestjes. Het voordeel van deze taart is dat er geen kaas, melk of tarweproducten inzitten wat je meestal wel vindt in hartige taarten. Wél boordevol groenten. Door de eieren, kokosmelk en de bodem gemaakt van noten is hij mega voedzaam én vullend. En je kan er groenten in doen die jij lekker vindt!


Ik koos zelf voor heerlijke winterse groenten; prei, spruitjes en zoete aardappel. Als je van lekker zoet houdt dan heb ik een variatie voor je met pastinaak en pompoen, ook erg lekker!


Benodigdheden:


250 gram Spruitjes (gehalveerd)

500 gram zoete aardappel (geschild en in blokjes gesneden)

1 prei (in dunne ringen gesneden)

2 teentjes Knoflook (geperst)

100 ml Kokosmelk

6 eieren

250 gram cashewnoten

70 gram kokosolie


kruiden:

1 tl komijn

1 tl koriander

1/2 tl kerrie

½ tl kurkuma

Snufje kardemon

Snufje chili

½ tl mosterdzaad

Peper en zout


Springvorm 26-28 cm



Zo maak je het:


  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  2. Mix de noten grofkorrelig in een keukenmachine of op een laagstandje in de blender.

  3. Smelt ondertussen de kokosolie in een kleine pan. Mix de gemalen cashewnoten met de gesmolten kokosolie. Roer goed door elkaar.

  4. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de zijkanten goed in met boter of olie.

  5. Duw het notendeeg in de vorm en druk goed aan met een lepel zodat de bodem egaal wordt. Plaats de springvorm voor +/- 10 minuten in de oven. Let goed op dat de noten niet te bruin worden.

  6. Kook de spruitjes met de zoete aardappel 10 minuten in een laagje water met wat zout.

  7. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan en voeg de sneden prei en knoflook toe. Voeg na een paar minuten alle kruiden toe. (als je van kruidig houdt dan kun je wat extra kruiden toevoegen)

  8. Giet de aardappels en de spruitjes af en voeg ze aan het preimengsel toe. Roer de groenten goed door elkaar.

  9. Klop de eieren los en roer de kokosmelk erdoor + wat peper en zout.

  10. Voeg dan alle groenten toe in de springvorm en giet het eiermengsel er overheen.

  11. Bak de groentetaart in de oven in ca 35 minuten gaar. Laat de taart voor het aansnijden 5 minuten afkoelen. (eerste 15 minuten bedekken met aluminiumfolie, laatste 20 minuten zonder).


Lekkere zoete variatie:

Vervang de spruitjes en zoete aardappel door 400 gram gesneden pompoen en 400 gesneden pastinaak en voeg nog 1/3 gesneden courgette toe. De pompoen kook je apart in ongeveer 10 minuten gaar. De pastinaak en courgette voeg je toe aan het preimengsel en roerbak je voor +/- 10 minuten mee (na stap 7). Voeg op het eind de gekookte pompoenstukjes toe en hutsel alle groenten goed door elkaar.