
Gierst is lang niet bij iedereen bekend maar het is zeker het proberen waard! Het bevat een hoog gehalte aan eiwitten en is glutenvrij. Vervang je rijst, je couscous of quinoa eens een keer voor gierst. Een leuke, lekkere én gezonde variatie.
Dit recept is gebaseerd op winterse groenten maar je kan hiermee naar smaak variëren. Het is onwijs lekker om door middel van verse kruiden je maaltijd op smaak te brengen. Ik doe dit zelf graag door het maken van een dressing. Bij dit recept heb ik basilicum gebruikt. Basilicum is voor zoveel dingen goed; het werkt ontsmettend, het gaat gasvorming tegen maar is ook ontstekingsremmend! Wist je dat je basilicum het beste buiten de koelkast kunt bewaren?
Ingrediënten voor 2 personen

75- 100 gram gierst
100 gram pastinaak
200 gram wortel
150 gram pompoen
100 gram veldsla
1 rode ui
1 verse knoflook
Verse basilicum
Rozemarijn (vers of gedroogd)
Extra vierge olijfolie
Balsamico
Optioneel: gemalen en geroosterde hazelnoten
Eventueel peper en zout
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
2. Rasp en snij alle groenten in blokjes en/of repen.
3. Snij de ui in grove stukken. Halfveer je teentje knoflook.
4. Leg alle gesneden groenten inclusief ui en knoflook op een bakplaat of grote ovenschaal. Besprenkel met olijfolie, rozemarijn en wat peper en zout. Hutsel alles goed door elkaar.
5. Plaats de groenten in de oven voor ongeveer 20 -25 minuten. Halverwege alles goed omscheppen.
6. Bereid in de tussentijd de gierst volgens de verpakking. (meestal duurt dit ongeveer 20 minuten).
7. Voor de dressing pak je flink wat verse blaadjes basilicum, ongeveer 4 eetlepels extra vierge olijfolie en een scheut balsamico-azijn. Eventueel wat peper en zout toevoegen naar smaak. Vervolgens mix je alles in de blender tot een dressing.
8. Dan als laatst leg je de veldsla verspreid op je bord en leg je de gekookte gierst hier overheen. Bedek dit vervolgens weer met de gegrilde groenten. Als laatste giet je wat van de dressing over het geheel en naar smaak maak je het af met wat geroosterde en gemalen hazelnoten.
Eet smakelijk!
Comments