Koolrabi, een typische seizoensgroente uit het voorjaar en de vroege zomer. Koolrabi is een zogenaamde ‘stengelknol’, lichtgroen van kleur en met lange stengels en bladeren. De groente is makkelijk klaar te maken en zit vol goede voedingsstoffen. Zo is het een goede bron van voedingsvezels, de mineralen magnesium, calcium en kalium en vitamine C. Toch is het niet voor iedereen een bekende groente om mee te koken. Naast dat ik het zelf erg lekker vind, nog een reden om eens een recept met koolrabi te maken!
INGREDIENTEN VOOR 4 PERSONEN
2 – 3 koolrabi’s
2 flinke handen spinazie
200 gr boekweit of zilvervliesrijst
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
2 el. rijst- of haverroom
Half bouillonblokje of bouillonpoeder
1 tl. tijm en 1 tl. rozemarijn.
Optioneel: Edelgistvlokken of wat geraspte parmezaanse of oude kaas
BEREIDINGSWIJZE
Rooster de boekweit in een koekenpan in wat olie tot deze lichtbruin is. Voeg water en bouillonpoeder toe (volg de gebruiksaanwijzing voor hoeveelheid) en kook de boekweit gaar.
Schil de koolrabi’s en snijd deze in kleine blokjes.
Fruit de uit samen met de knoflook en voeg de tijm en rozemarijn toe.
Voeg de blokjes koolrabi toe, bak even mee en laat de groente met een scheutje water ongeveer 10 min. smoren totdat deze beetgaar is.
Was in tussen de spinazie, laat goed uitlekken (en evt. drogen in een slacentrifuge) en snijd deze in reepjes. Voeg de spinazie toe aan de koolrabi en roerbak de groente nog een paar minuten mee totdat de spinazie geslonken is.
Giet eventueel overtollig vocht af en schep de (plantaardige) room door de groenten. Schep vervolgens de boekweit erdoor.
Serveer met edelgistvlokken of wat geraspte kaas
Je kunt de spinazie ook goed vervangen door raapstelen, postelein of rucola. Ook lekker; voeg gebakken champignons toe!
Kommentare