top of page

Groene lentesoep met raapstelen en verse tuinkruiden

Bijgewerkt op: 15 dec 2019

Word jij ook zo blij als het weer lente is? En met de komst van de lente verschijnen ook weer de eerste echte lentegroentes. Heerlijk! Afgelopen week heb ik mij laten inspireren door raapstelen. Echt een typische lentegroente voor deze periode. Samen met mijn collega Marjolein van Munt & Marjolein probeerde ik verschillende recepten uit. En natuurlijk ga ik die de komende maand met jullie ga delen!




Groene lentesoep met raapstelen

De raapstelen inspireerde ons allereerst tot het maken van een lekkere groene lentesoep van raapstelen met tuinerwten en courgette. En hij is super makkelijk en snel gemaakt! Daar hou ik van :) Tuinerwten zijn altijd handig om in de vriezer te hebben. Bijvoorbeeld voor het maken van een snelle groentespread, of voor in een soep. De tuinerwten maken de soep steviger en deze ´verse´ peulvruchten zijn ook een mooie bron van eiwitten. Je kan je maaltijd nog completer maken door er nog iets bij te eten met een graan. Bijvoorbeeld een eenvoudige salade van een restje gekookte granen van de vorige avond, of een lekkere (zuurdesem) boterham.


Ingrediënten voor 2 à 3 personen

  • 1 ui

  • 1 teentje knoflook

  • 1/2 courgette

  • 150gram tuinerwten

  • 200 gram raapstelen ( 2 bosjes)

  • ½ bosje verse peterselie, fijngehakt

  • ½ liter water

  • Olijfolie

  • Peper & zout

  • Verse tuinkruiden zoals oregano, tijm en rozemarijn of Italiaanse kruiden naar smaak.

Bereidingswijze

1.Fruit de ui en de knoflook in olijfolie.


2.Was ondertussen de courgette en snijd deze in blokjes.


3. Voeg de courgette samen met de tuinerwten toe bij de ui en knoflook en bak even mee.

4. Voeg het water toe met wat zout, breng het geheel aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken.


5. Maak de raapstelen schoon, snijd de onderste wortels eraf en snijd de raapstelen in grove stukken. Voeg de raapstelen samen met de verse tuinkruiden of Italiaanse kruiden toe aan de rest en laat de soep nog 1 minuutje zachtjes doorkoken.


6. Haal de pan van het vuur en mix het geheel tot een gladde soep met de staafmixer of blender. Breng op smaak met zout en peper.


7. Schenk de soep in kommen en besprenkel met olijfolie


Alvast een variatietip voor in de zomer

Courgette behoort nog niet tot de lentegroentes, maar is wel een lekker en makkelijk ingrediënt voor in (deze) soep. Courgette is het hele jaar door verkrijgbaar en kan in Nederland volop worden geoogst in de zomer. In de zomer kun je deze soep dan ook maken met bijvoorbeeld spinazie of rucola. Maar geniet eerst lekker van deze lentevariant met raapstelen!




Comments


bottom of page