top of page

Tips voor meer ontspanning

Bijgewerkt op: 18 mei 2020

Besteed jij genoeg tijd om te ontspannen? Het kan vaak zo eenvoudig klinken he, ontspan.. relax... zorg dat je genoeg rust pakt. Vooral als je druk bent of met je aandacht veel in je gedachten zit, kan het soms lastig zijn om de switch te maken naar ontspanning. Dit keer drie tips die je kunnen helpen om meer te ontspannen.


Je lichaam is ontzettend complex en werkt hard om zichzelf optimaal te laten functioneren en te herstellen. Gezonde voeding met veel groenten is belangrijk om ons lichaam te voeden met de juiste voedingsstoffen. Regelmatig ontspannen is ook ontzettend belangrijk. Zodra je lichaam & geest voldoende de tijd krijgen om te ontspannen, dan spreek je het zelf herstellende vermogen van je lichaam aan. Alle energie is dan naar binnen gericht, naar jouw lichaam en geest.

Er zijn natuurlijk onwijs veel dingen die je kan doen om te ontspannen. Een paar tips die voor mij werken:


Balans

Na inspanning weer ontspanning. Deze reminder helpt mij altijd om genoeg te ontspannen. Heb je iets inspannend gedaan, neem dan ook even de tijd om te ontspannen. En dat hoeft niet altijd veel tijd te kosten. Een paar minuten hier aandacht aan besteden kan al helpen. Wat ik doe: Ik ga op een rustige plek zitten, sluit mijn ogen en adem een paar keer diep in en uit. Door mij te richten op mijn ademhaling verplaats ik mijn aandacht en energie weer naar het dit moment en naar mijzelf. En dat geeft rust. Dit doe ik op een paar momenten van de dag maar vooral nadat ik dingen heb gedaan die wat meer energie hebben gekost. Dit kunnen soms veel meer dingen zijn dan dat je van te voren bedenkt. Ik heb dat bijvoorbeeld als ik ga winkelen (of juist zo’n grote winkel als Ikea ). Maar ook na het schoonmaken van het huis of sommige lange telefoontjes. Door zo’n momentje voor mezelf te pakken zorg ik ervoor dat ik niet constant ‘aan’sta. Als je wat langer de tijd hebt is wandelen in de natuur ook heel fijn om tot rust te komen.


Yoga

Dit is mijn ultieme uitlaatklep als het gaat om ontspanning en de aandacht volledig op mezelf te richten. Yoga is in vele opzichten goed voor je lichaam. De houdingen zorgen voor een soepel lichaam zodat de energieën beter door je lijf kunnen stromen. Het vergroot je lichaamsbewustzijn waardoor je meer in contact kom met jezelf. Doordat je je (lichaams)bewustzijn vergroot kun je beter leren voelen wat er zich in je lichaam afspeelt. Dit kan heel waardevol zijn om bijvoorbeeld grenzen te leren stellen. Je zult steeds sneller bepaalde signalen zoals moeheid of spanning herkennen.


Doe mee met deze korte yogaserie van 15 minuten om je lichaam wat soepeler te maken en om wat meer in de ontspanningsmodus te komen.

Voeding

Magnesium. Eén van de belangrijkste mineralen van je lichaam! Het wordt ook wel het antistressmineraal genoemd. Dit mineraal is betrokken bij onwijs veel functies in je lichaam. Het speelt onder andere een belangrijke rol bij de energiestofwisseling en het werkt spierontspannend. Tekorten aan magnesium kunnen bijvoorbeeld leiden tot gebrek aan energie, slapeloosheid, menstruatieproblemen en nog veel meer. Bij stress hebben we juist veel magnesium nodig. Koffie, suikers, alcohol en witmeelproducten onttrekt veel magnesium uit je lijf. Door deze producten zoveel mogelijk te laten staan help je je lichaam al veel meer. Nu kun je dit ook mooi aanvullen met de juiste voedingsmiddelen.


Een aantal producten met relatief veel magnesium:

  • Groenten (vooral groene bladgroenten, asperges, broccoli, boerenkool en pompoen)

  • Vis (vooral makreel ,heilbot en krab)

  • Zaden & noten en pompoenpitten

  • Peulvruchten (vooral doperwten, kikkererwten en linzen)

  • Avocado, banaan, vijgen


1 Comment


Lilly
Lilly
Aug 21, 2021

Nice

Like
bottom of page